2001 'Maatschappelijke verantwoordelijkheid'

In 2001 wist TANS met haar projecten meer bewustwording te creëren over maatschappelijke betrokkenheid. Onder het motto ‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid begint bij jezelf’ heeft TANS op verschillende gebieden projecten en bijeenkomsten georganiseerd, die een bijdrage hebben geleverd aan dit onderwerp. Hieronder een aantal bijeenkomsten en projecten uit 2001.
 

Literair Café, Amsterdam 26-01-2001
De eerste bijeenkomst van het jaar stond niet alleen in het teken van Marokkaanse schrijvers, maar ook van het afscheid van voorzitter Mohammed El Achkar. Aanwezige schrijvers waren onder andere Karima Ouchan, Abdelkader Benali en Khalid Boudou.

 

Media & interculturele journalistiek, Rotterdam 04-05-2001
Een bijeenkomst over de wijze waarop de media en de journalistiek met het multiculturele aspect omgaan. Slechts 3% van de 2.500 journalisten is van allochtone afkomst. Gasten waren onder andere: T. Jadnanansing (NOS) M. Benbrahim (ANP).

 

GO4West banenmarkt. Amsterdam 13 tot en met 16-09-2001
De tweede door TANS georganiseerde banenbeurs, in samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Er nam een veertigtal bedrijven deel, vanuit verschillende sectoren. Ruim 3.000 bezoekers bezochten de banenmarkt.

 

‘Maatschappelijke verantwoordelijkheid begint bij jezelf'
Bijeenkomst georganiseerd naar aanleiding van de gebeurtenissen op 11-09-2001. Samen met een aantal jongerenorganisaties heeft TANS een gesprek gevoerd met voormalige minister-president Wim Kok en minister van Boxtel over de effecten van die dag en de invloed op de moslims in Nederland. Gasten waren onder meer T. van den Klinkenberg (voormalig directeur beleid Forum), B. Slotboom (adjunct-hoofdredacteur NOS) en D. Kat (joodse jongerenorganisatie MOOS).

 

"TANS heeft mij enthousiast gemaakt", Voormalig mbo-stagiaire Karima Azzaoui 2002
"Op een bedrijvenbeurs kwam ik een stand tegen van TANS. Die club sprak me meteen aan. Dat kwam door de vriendelijkheid die ze uitstraalden. Ik besloot om stage te lopen bij TANS en dit was ook mogelijk. Eigenlijk heb ik van alles gedaan in die vier maanden stage. Ik heb onder meer een enquête gemaakt en ik heb meegewerkt aan een communicatieplan.
Na mijn stage wou ik graag een hbo-opleiding gaan volgen. Dat wilde ik eerste niet, maar door TANS ben ik anders gaan denken over studeren. TANS heeft mij laten zien dat studeren zin heeft, dat het meer perspectief biedt op een goede baan".

 

"Om te kunnen integreren, moet je weten wie je bent", Herman Obdeijn Hoofddocent migratiegeschiedenis en Noord-Afrikaanse geschiedenis aan Universiteit van Leiden.
"Weten wie je bent om te kunnen integreren is belangrijk, want het bevordert integratie in Nederland. Je moet namelijk eerst goed weten wie je bent en alle aspecten van jezelf te kennen, voordat je kunt integreren. Bij dit bewustwordingsproces is TANS één van de aanjagers geweest. Dankzij activiteiten van organisaties als TANS komen de Marokkanen in Nederland een beetje uit het verdomhoekje. Uit kruisbestuivingen van culturen zijn de mooiste dingen ontstaan."