Santé Pour Tous

De meesten van ons hebben ongetwijfeld kennis gemaakt met de Marokkaanse gezondheidszorg, of we nu als kind weer eens op vakantie ziek zijn geworden of als oudere familieleden een zware behandeling hebben moeten ondergaan. Gezondheid voor allen is niet vanzelfsprekend in een land als Marokko en daar probeert de non-profit organisatie Santé Pour Tous met behulp van verschillende gespecialiseerde doktoren een verandering in te brengen.

TANS heeft op woensdag 23 april jl. samen met drs. Abdelali Bentohami, ook wel Abdel - voorzitter van Santé Pour Tous - een netwerkbijeenkomst georganiseerd met als onderwerp de gezondheidszorg in Marokko. Abdel vertelde tijdens deze bijeenkomst inspirerende verhalen over hoe hij als klein vijfjarig jongetje samen met zijn vader langs een ziekenhuis in Marokko liep en zag hoe “al die mensen voor het ziekenhuis lagen en niet naar binnen konden”. Voor Abdel werd zijn doel - op jonge leeftijd - al duidelijk “Toen wist ik het al, ik wil chirurg worden…en dan kan ik deze mensen helpen”. Dit tafereel zie je nog steeds in Marokko, met name de armere mensen die het heel lastig hebben met het krijgen van hulp en zoals Abdel het verwoorde: “ Om überhaupt voorbij de conciërge te komen is al een hele opgave”. 

Wat voor ons hier in Nederland vanzelfsprekend is qua gezondheidszorg gaat niet persé op voor de situatie in Marokko. Santé Pour Tous wil samen met Marokkaanse medici medische hulp verlenen aan behoeftigen die daar moeilijk voor in aanmerking komen. “ Het is heel belangrijk dat er iets blijft klijven en dat we onszelf op den duur overbodig maken”, aldus Abdel. 

Duurzaamheid - een belangrijk uitgangspunt voor Santé Pour Tous - uit zich in het gratis opereren van sociaal-economisch achtergestelde patiënten en tegelijkertijd kennis over te dragen aan de lokale medici, dit is de duurzame ontwikkelingshulp waar drs. Abdel Bentohami samen met zijn collega’s naar streeft. Abdel: “We proberen ook de artsen van morgen te helpen op de plaatsen waar ze worden opgeleid, zoals in Casablanca en Rabat”. “Het is als een steen die in het water wordt gegooid en de kringen die het veroorzaakt steeds groter worden”; dit is wat men bij Santé Pour Tous probeert te bereiken, het helpen van de armen en in de tussentijd een steentje bij te dragen bij het opleiden van de doktoren van vandaag en van de toekomst.

Momenteel zijn er allerlei initiatieven opgezet om de hulpverlening te vergroten: zo wordt er gewerkt aan het opzetten van een afdeling Oogheelkunde in een ziekenhuis in Tetouan, voor de behandeling van staar. Verder is Marokko een land waar de mantelzorg erg belangrijk is; men is aangewezen op de hulp van familieleden. “Wat mij opviel in Rabat is dat de familieleden van de patiënten die worden opgenomen van ver komen en zo arm zijn dat men geen geld heeft om ergens te slapen, men slaapt op straat gedurende de opname van hun familielid!”, aldus Abdel Bentohami. 

Dit bracht men op het idee om een Santé Pour Tous-huis op te zetten, zodat familieleden tijdelijk opgenomen kunnen worden, ook dit plan begint langzaamaan vorm te krijgen.
Ambitie uit zich in verschillende vormen, maar wat is mooier dan het hebben van een ambitie waarbij arme mensen geholpen kunnen worden? Santé Pour Tous is een lichtend voorbeeld. Bij TANS willen wij mensen een platform bieden waarbij we elkaar kunnen helpen onze ambities waar te maken, of dit nu via een netwerkbijeenkomst is waar studenten en young professionals in contact kunnen komen met elkaar…of een bijeenkomst te organiseren waar we leren hoe we onze talenten in dienst kunnen stellen aan anderen. 

Check de website www.santepourtous.nl, be inspired! 

Fouad Mehadi (vrijwilliger Communicatie bij TANS)