Masterclass solliciteren

‘Was het solliciteren maar niet nodig’, zullen wellicht meerdere werkzoekenden zuchtend door het hoofd gaan iedere keer dat er een nieuwe sollicitatiebrief de e-mail of de deur eruit gaat. Solliciteren kan een lastige taak zijn. Een gedoe. 

Ook voor Najat & Cemil van Diversity INC. zijn de uitdagingen van het vinden van de ideale baan onder de huidige multiculturele hoogopgeleide werkzoekenden duidelijk zichtbaar. Daarom besloten zij daarom op 19 november op de Vrije Universiteit te helpen om geïnteresseerden een waardige kans te geven op die éne gewilde baan. Op een informatieve avond werd door de Diversity Recruitment & Consultancy team een nuttig programma gepresenteerd, waarin verschillende onderwerpen voorkwamen, zoals de huidige werkgeverscriteria van bedrijven op de ZuidAs, zeer nuttige - niet vaak genoemde - sollicitatietips (bv. het belang van het voorbereiden van assessments en de directheid en oogcontact in het gesprek), een lijst met namen van netwerkverenigingen, een één-op-één CV & brief check en de mogelijkheid om je elevator pitch te oefenen. 

Mocht je je altijd hebben afgevraagd hoe de grote bedrijven gevestigd op de Amsterdamse ZuidAs hun personeel selecteren, dan was vanavond het moment dat je van de recruiters kon aanhoren op welke kenmerken zij hun kandidaten aannemen of afwijzen. Behalve het papiermatige onderdeel (CV en brief) van het solliciteren, kwam ook de kunst van het netwerken aan bod. Er bestaan momenteel veel initiatieven die zich allen bezighouden met het verbeteren van de positie van multiculturele young professionals richting de hoogste treden van de arbeidsmarkt, zoals een plek binnen één van de befaamde bedrijven op de ZuidAs. Een bijzonder tip die de recruiters onze specifieke biculturele doelgroep mee gaf was: “Ga eens ook netwerken met de blanke clubs”, want daar val je als minderheid extra op en knoop je vooral op deze plekken inzichtgevende gesprekken aan met onbekende personen die later wel een hele belangrijke rol kunnen spelen in jouw loopbaan. Daarna kregen de aanwezigen een advies voor het solliciteren op maat. Op persoonlijk niveau deelden de recruiters hun kennis en ervaring met betrekking tot de keuze om sollicitanten te beoordelen op hun geschiktheid.  Om de avond te sluiten gaven een paar moedige aanwezigen hun elevator pitch aan het publiek. Zij werden daarvoor bedankt met, wederom, zeer behulpzame feedback van de recruiters. 

Kortom, wat een avond met slechts enkele uren telt, zijn de aanwezigen vertrokken met ontelbare tips. Tijdens deze masterclass stond centraal hoe jij jouw kansen op een goede baan vergroot. Hopelijk moedigt het de aanwezigen aan om zich met vol goede moed en een gezonde dosis zelfvertrouwen opnieuw op het solliciteren te richten, met ditmaal een reële kans op die droombaan dankzij Diversity INC!