Terugblik Samenkomen 2012

Op woensdagavond 12 december 2012 verwelkomden wij Joop Hazenberg in het Dialogues House. Joop is een bekende ‘jonge denker’, oprichter van denktank Prospect, eigenaar van Change Generation en schrijver 3 boeken en diverse opinie artikelen. In 2009 verscheen zijn debuut ‘Change’, over de veranderingen in Nederland, de politiek en zijn netwerkgeneratie.

Samen met onze host, Kamran Ullah, gingen wij in gesprek over hoe wij als publiek de toekomst van Nederland zagen en wat we onze verwachtingen waren van deze avond. Joop had een duidelijk verhaal over het verval van de macht van de overheid. Hij was van mening dat de Nederlandse staat of de staat in het algemeen steeds minder grip heeft op samenleving die door globalisering, individualisering en crisis aan verandering onderhevig is. Hij stelt een fundamentele verandering van de overheid en politiek voor waarin de zogeheten ‘netwerkgeneratie’ een belangrijke rol speelt. De onmacht van de staat om met deze veranderingen om te gaan staan centraal. Ontevreden burgers zullen zichzelf gaan organiseren om gehoor te geven aan hun behoeften waar de staat in gefaald heeft om in te voorzien.

Het was interessant om te zien hoe Joop een vrij abstract idee over het functioneren over de staat toch duidelijk wist over te brengen. Na afloop ging het publiek met Joop in discussie over de toekomst van Nederland, hoe de bestuurlijke problemen in Nederland opgelost zouden moeten worden en of al dan niet de ‘megatrends’ die Joop beschreef een nieuw fenomeen zijn of altijd al in samenlevingen hebben bestaan. Voor mensen met een politieke, bestuurskundige, bestuursrechtelijke of sociologische achtergrond was zijn verhaal en discussies die daaruit voortkwamen zeer aan te raden.

Zoals gebruikelijk eindigden we de avond met lekkere hapjes en was er genoeg tijd om te doen wat we bij TANS als ‘netwerkgeneratie’ graag doen, netwerken en elkaar beter leren kennen!

Benieuwd naar de presentatie van Joop? Bekijk dan deze prezi.

Farid Ait Lahsen
TANS vrijwilliger Communicatiecommissie