TANS Gala & Talent Award 2012

Zaterdag 11 februari, de dag waar iedereen naar had uitgekeken, stond voor de deur: het TANS Gala & Talent Award 2012. Na een hartelijk welkom van Marokkaanse thee en koekjes voor de gasten, werd de avond gestart met een prachtige muziekact van Brandt Attema en Vasile Nedea van het Nederlands Blazers Ensemble. Hierna volgde een kort welkomstwoord van de directeur van de Stadsschouwburg, Melle Daamen, en de voorzitter van TANS, Fatiha Ait Ali, die in haar speech het publiek terug voerde naar de beginjaren van TANS. Kort en bondig vertelde ze hoe TANS zich de afgelopen 15 jaar heeft ontwikkeld en met de jaren is geëvolueerd tot een grote netwerkorganisatie. Nu, 15 jaar later, kan men niet meer spreken van een ‘nieuwe start’ en daarom werd op deze speciale gelegenheid in de Stadsschouwburg Amsterdam de "nieuwe naam” van TANS gelanceerd. Vanaf heden zal TANS niet meer staan voor Toward A New Start maar voor The Ambitious Networking Society.

Naast de lancering van het nieuwe jasje van TANS, stond de avond verder geheel in het teken van de drie genomineerden: Yessin Rahmouni (dressuurrijder), Siham Tib (mode ontwerpster) en Boutaïna Azzabi (social media analiste bij Aljazeera) en de uitreiking van de TANS Talent Award 2012. Maar voor het zover was, was het aan de keynote speaker Herman Pleij om de gasten van een lach te voorzien. Hij beschreef op een indrukwekkende en humoristische wijze de karakteristieken van de Nederlandse cultuur waarbij hij o.a vertelde dat: “de kleur oranje door Nederlanders oorspronkelijk werd gebruikt als kleur voor saamhorigheid en niet voor nationalisme”. De kleur oranje staat als krachtig Nederlands symbool voor saamhorigheid en zijn speech sloot aan met wat wij als TANS proberen te bereiken. Namelijk het creëren van een platform waarbij studenten en professionals met elkaar in contact kunnen komen om op deze manier de positie van de Marokkaanse Nederlander in de Nederlandse samenleving proberen te verbeteren.

Na de speech van Herman Pleij, ging het scherm van het podium en werden de gasten verrast met traditioneel Marokkaans aangeklede tafels voor het diner. Het diner werd verzorgd door catering Zohour en bestond uit een luxe salade, heerlijke kip/vegetarische pastei (Marokkaanse Bastilla) en tenslotte een bavarois met vers fruit. Tijdens het diner waren er twee intermezzo’s: Arabische klassieke liederen gespeeld door het Amsterdams Andalusisch Orkest en een voordracht van twee gedichten door actrice Wendell Jaspers.

Na het diner was het tijd voor de uitreiking van de TANS Talent Award. De host, Mohamed Aadroun, kondigde het filmpje aan, waarin alle drie de genomineerden op een Oscar waardige wijze werden geïntroduceerd. De eer was aan Ahmed Aboutaleb (burgemeester Rotterdam) om de gouden envelop te openen en…de uiteindelijke winnaar van de TANS Talent Award 2012 was…Siham Tib. Met een korte speech bedankte zij haar naasten en feliciteerde zij ook de overige twee genomineerden met hun nominatie.

Kort samengevat: Een traditioneel Hollands aangekleed theater zoals het Stadsschouwburg werd opgeluisterd met traditioneel geklede gasten, afwisselende Nederlandse sprekers, een dichteres en Marokkaanse artiesten zoals de bekende Marokkaanse artiest Tahour, die de voetjes van de vloer kreeg. Dit was een avond waarbij we als TANS een aantal speciale Marokkaanse talenten in het zonnetje hebben kunnen zetten. En juist deze aandacht is wat veel mensen nodig hebben als extra steuntje in de rug en om als voorbeeld te dienen voor anderen. In een prachtige klassieke ambiance in combinatie met Marokkaanse traditie was het een zeer geslaagde avond voor TANS en haar achterban, de genomineerden en de Stadsschouwburg Amsterdam. Klik hier voor de foto's.

Tot het volgende TANS Gala!

Hakima Annaji