TANS ontmoet... Fouad Laroui

Fouad Laroui is een bekende schrijver en wetenschapper, die momenteel aan de UvA doceert. In 2002 ontving Fouad Laroui de E. du Perronprijs voor zijn gehele oeuvre en ook is hij twee keer genomineerd voor de Prix Goncourt de la Nouvelle 2010. Op maandag 7 februari was hij als gastspreker aanwezig op het TANS K-Vé om te spreken over het cultureel erfgoed van Marokko. 

Voorafgaand aan het TANS K-Vé is hij door TANS geïnterviewd:


1) Waar liggen je roots?

Fouad: Ik ben geboren in Oujda, maar mijn vader kwam uit Azzemour en mijn moeder uit Essaouira.

2) Waar ben je momenteel mee bezig?

Fouad: Op dit moment ben ik docent Franse Taal en Cultuur aan de UvA. Daarnaast wil ik een minor starten over de Maghreb. Bovendien komt binnenkort een nieuw boek van mij uit, dat ingaat op het linguïstieke drama van Marokko.

3) Welke persoon (of wat) heeft je het meest geïnspireerd om te doen wat je doet en waarom?

Fouad: Ik raak vooral geïnspireerd door grote wetenschappers die proberen te begrijpen hoe de wereld in elkaar zit.

4) Als je terug kon in de tijd waar ging je heen en wie zou je willen ontmoeten?

Fouad: Dat zou het Amsterdam van de Gouden Eeuw zijn. In de periode dat zowel Rembrandt en Descartes in Amsterdam woonden. Het is niet ondenkbaar dat ze een keer langs dezelfde gracht liepen en elkaar nietsvermoedend passeerden. Dat moment, daar zou ik graag bij willen zijn!

5) Wat is de grootste misvatting over jou?

Fouad: Het misverstand is dat je Fouad heet en daarom geen wetenschappelijke benadering van religie zou kunnen hebben.

6) Hoe wil je later herinnerd worden?

Fouad: Ik heb niet eerder nagedacht over deze vraag. Ik hoef niet speciaal door mensen herinnerd te worden die ik niet ken, maar als ik dan toch antwoord zou moeten geven dan wil ik graag bekend willen staan als iemand die zijn best heeft gedaan om het leven van anderen niet te storen. Iemand die waardering heeft voor de individualiteit.