Diversiteit is verbondenheid

Auteur: Hylke Oldenboom, Webber.

Vitae is opgericht in 1986. Het was zeker voor die tijd, een uniek bedrijf. Wars van conventies, opgericht niet alleen om winst te maken maar dit vooral ook op een zo prettig mogelijke manier. Winst en plezier, dat maakte dat Vitae een plek bood aan ambitieuze net-afgestudeerden die genoegen namen met weinig salaris. En daar had je er nogal wat van, in die tijd. Als een goede sfeer belangrijk voor je functioneren is, wil je werken met mensen die je leuk vindt. Een menselijke reflex: je zoekt mensen die op je lijken. Het gevolg: een bedrijf met een collectieve kracht, met eensgezindheid en met een sterk vormende groepscultuur. 
Achteraf, gebied de eerlijkheid mij te zeggen, werd het wel een beetje een sekte. Er was een duidelijk geheel van geschreven en ongeschreven regels. Iedereen was ongeveer even oud, droeg hetzelfde en was met dezelfde dingen bezig. Je hoorde er bij of je werd afgestoten. Als je het in je hoofd haalde naar een andere werkgever te gaan werd je meteen een afvallige. 
Anno 2008 is er bij Vitae veel veranderd maar het is nog steeds een bedrijf met een collectieve kracht, met eensgezindheid en met sterk vormende groepscultuur. Maar diversiteit is een feit. Man en vrouw, oud en jong, gekleurd en niet-gekleurd, mensen met andere overtuigingen en vaardigheden vormen nog steeds een geheel. Dit verbonden geheel dat veel meer verscheidenheid kent, daardoor sneller innoveert en meer klant- en kandidaat-groepen aanspreekt. Waar bestaat die verbondenheid, die oppervlakkig veel minder herkenbaar is, dan wel uit? Ik denk uit een geheel van idee├źn, van overtuigingen, van dromen. De overtuiging van deze witte beginveertiger is dat dit pad van "diversiteit in verbondenheid" verder ingeslagen moet worden. 
De nieuwe professional wil namelijk niet anders. Die ziet werken als een grote ontdekkingsreis, die wil leren van zijn omgeving en dan helpt het juist als je omringd bent door mensen die anders zijn dan jij.
Dus, hoog opgeleide Marokkanen, zijn jullie al klaar voor de stap? Of willen jullie - die indruk heb ik wel eens- alleen maar bij de multinationals werken? Laten jullie het Nederlandse MKB, dat zit te springen om talent, in de kou staan? Nee toch?! 
Vitae is trots op onze verbintenis met Tans. Wij delen namelijk de overtuiging dat samen werken uiteindelijk de weg is naar integratie. Tot ziens!

Meer weten over Vitae? www.vitae.nl