Talent vinden en binden

Op 15 oktober 2008 heeft TANS in samenwerking met Zuidas Amsterdam Bright City een netwerkbijeenkomst georganiseerd met het thema ´Talent vinden en binden´.
 

Dat dit thema onder de organisaties leeft, bleek uit het feit dat bijna alle sponsoren van TANS en nagenoeg alle Founding Partners van Bright City vertegenwoordigd waren op deze bijeenkomst. Tijdens de bijeenkomst is tevens duidelijk geworden dat er in Amsterdam geen gebrek is aan jong (multicultureel) talent dat graag gevonden wil worden door de multinationals. Ongeveer 70% van de bezoekers bestond uit studenten en Young Professionals.

Het inhoudelijke programma was verzorgd door een drietal sprekers. In een workshop die gericht was op de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven hebben Matthea Rijneker en Marie-Luise Lub de visie van Vitae op de Nieuwe Professional met het publiek gedeeld. In een driekwartier durende workshop hebben ze aan de bezoekers duidelijk gemaakt waar de Nieuwe Professional voor staat en waarom er bij Vitae ‘competentiemanagement' plaats heeft gemaakt voor ‘passiemanagement'.

Parallel aan de workshop van Matthea en Marie-Luise heeft Richard Engelfriet studenten en Young Professionals laten zien dat ‘netwerken net zo leuk kan zijn als flirten'. Middels leuke oefeningen hebben de deelnemers aan de workshop de do's en de don't van het netwerken geleerd, en hebben ze meer inzichten gekregen in wat een goed netwerk voor ze kan betekenen. 

Na deze inspirerende workshops kregen de vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven en de jongeren de gelegenheid om onder het genot van een hapje en een drankje elkaar eindelijk ontmoeten en met elkaar ‘flirten'.

TANS organiseert 4 keer per jaar netwerkbijeenkomsten. De eerst volgende bijeenkomst is gepland in de tweede week van februari. Houd de website in de gaten voor meer informatie.