Gala el Andalus

Gala el Andalus, dat heeft plaatsgevonden op zaterdag 10 mei 2008, is na maanden intensieve samenwerking tussen de projectcommissie, vrijwilligers en het Hotel Okura Amsterdam tot stand gekomen.

Het enthousiasme van de projectcommissie, vrijwilligers van TANS, Okura Hotel en in het bijzonder onze sponsoren Vitae, Manpower, Het Rijk en de ABD was enorm. De belangstelling voor het TANS Gala el Andalus bleek zo groot te zijn dat het gala uitverkocht was.

Thema
"Het thema van de avond is: 'Gala el Andalus'. Inspiratiebron is de jarenlange geschiedenis van Andalusië met een enorme culturele rijkdom dankzij de invloeden van de Moren, Joden en Katholieken. Kenmerkend zijn de kastelen, kloosters, moskeeën, forten en paleizen die een samensmelting zijn van de Islamitische stijl, de Renaissance en de Barok. Tijdens het gala werd deze samensmelting gepresenteerd door de chemie tussen de diverse artistieke tradities die de avond een uniek karakter heeft gegeven.

Na het startsein van de presentatoren Jalal Bouzamour en Soumia Albahaya werd de start van de avond erzorgd door drie buikdanseressen van Morgana. Tijdens het diner was er een optreden van de Spaanse Flamenco act Los Del Sol en werd de TANS Achievement Award 2008 uitgereikt. 
Alvorens de TANS Achievement Award werd uitgereikt sprak Ahmed Aboutaleb het publiek toe. Het was een toespraak waarbij een gedreven, open en gemotiveerde Aboutaleb te zien was. Zijn toespraak werd met een luid applaus ontvangen.

TANS Achievement Award
De TANS Achievement Award 2008 wordt jaarlijks uitgereikt aan diegene die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de positieve beeldvorming rondom de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en het leggen van verbindingen tussen verschillende bevolkingsgroepen in onze samenleving. Het publiek mocht zijn of haar stem uitbrengen via de website van TANS. De winnares van vorig jaar Esma Alariachi reikte de prijs uit aan Ahmed Marcouch. Ahmed nogmaals gefeliciteerd.

Naast de TANS Achievement Award, werd er door Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen Nederland (MVO Nederland) directeur Willem Lageweg een exemplaar ‘P+ special over Allochtone Kanjers' uitgereikt aan staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van het ministerie van Sociale Zaken.

Na de speeches heeft men gevoeld, gehoord en gezien hoe de Brassband Brotherhood ons bij elkaar heeft gebracht om de voetjes van de vloer te halen. Bijna iedereen stond op en swingde mee op het getrommel. Rond een uur of 22:00 werd het publiek getrakteerd op een optreden van de zanger Mustapha Bourgogne en de muziekbanden Ismailia en Sirati. Voor velen was dit het startsein om tot een uur of twee op de dansvloer te staan.

Mijn dankwoord gaat uit naar de projectcommissie, de vrijwilligers, Vitae, Manpower, Het Rijk, de ABD, het Okura Hotel en natuurlijk de leden van TANS. Het was een geweldige avond, wij kijken zeker weer uit naar het volgende TANS Achievement Award 2009 en naar jullie komst.